Jadłospis na diecie odkwaszającej powinien obfitować w produkty o takich właśnie właściwościach. Do podstawowych warzyw należą seler naciowy, natka pietruszki, marchewka, burak, pietruszka, szpinak, kapusta, sałata, świeże i suszone zioła, kiełki, kapusta, sałata, brokuły. Nie zalecane są produkty mięsna, nabiał, białka jaja kurzego oraz owoce morza i niestety ryby – są to produkty zakwaszające. Dobra wiadomość jest taka, że podczas trwania kuracji jaką jest dieta odkwaszająca przepisy mogą być naprawdę zróżnicowane i pyszne (https://www.bee.pl/dieta-odkwaszajaca-organizm-przepisy-vormann-jurgen_p15995.html)! Oto kilka kolorowych wariacji warzywnych dla fanów diety alkalicznej!

Sałatka z brokułem, burakiem, szpinakiem, tofu i sosem ze świeżych ziół i czosnku

Ta prosta sałatka to prawdziwa bomba odkwaszająca. Prawie wszystkie jej składniki są jednymi z najbardziej odkwaszających warzyw. Aby ją przygotować należy umyć liście szpinaku i ułożyć je na talerzu. Pokrywamy je kawałkami ugotowanego lub upieczonego buraka oraz brokułami w wersji al dente. Tofu kroimy w plastry i grillujemy na patelni tak aby się zazłociło. Kroimy w kosteczkę i posypujemy nim całą sałatkę. Posypujemy ją także pestkami ze słonecznika i polewamy sosem na bazie oliwy, soku z cytryny, odrobiny miodu oraz ziół, soli i pieprzu. Smacznego!

Kaszotto z kaszy gryczanej, warzyw i suszonych pomidorów!

Na patelni podsmażamy cebulkę, czosnek, które wcześniej kroimy w kosteczkę. Dodajemy do tego pokrojona w paski paprykę, pomidory oraz cukinię. Po kilku minutach wsypujemy sucha kaszę gryczaną i podlewamy wszystko bulionem warzywnym ( bez mięsa). Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem i przykrywamy. Kiedy kasza wciągnie już wodę dolewamy bulionu i dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz niewielką ilość zalewy z pomidorów. Całość powtarzamy aż kasza zmięknie, a konsystencja naszego kaszotta będzie kremowa i apetyczna dodajemy kilka łyżek jogurty greckiego i zmniejszamy ogień – energicznie mieszając. Po 2 minutach nasze kaszotto jest gotowe!

Jaglane sushi z warzywami

Fani sushi z pewnością nieco ubolewają z powodu braku możliwości jedzenia ryb i owoców morza. Ryż także nie jest do końca wskazany… Aby przygotować jaglane sushi gotujemy kaszę jaglaną i dodajemy do niej odrobinę ksylitolu, octu ryżowego oraz soli. Tak przygotowany “jaglany ryż do sushi układamy na plastrach suszonych alg nori. Na kaszy można ułożyć paprykę konserwową pokrojona w słupki, świeżego ogórka, marchewkę posiekaną w słupki, cebulę – surową lub podsmażoną, liście sałaty, szpinaku, puree z brokuła, puree z papryki, rzodkiewkę, cukinię oraz wiele innych warzyw dozwolonych podczas stosowania diety alkalicznej, czyli odkwaszającej. Po ułożeniu warzyw – zwijamy nasze sushi przy pomocy maty i kroimy na małe kawałki. Nasze jaglane futo maki można teraz umoczyć w sosie sojowym i zjeść ze smakiem – odkwaszając przy tym swój organizm! W ten sam sposób możemy przygotować california maki z sezamem lub pyszne nigiri z pieczona papryką zamiast plastra łososia!

Food obraz autorstwa freepic.diller - www.freepik.com